Afleveringen Plankgas

Hier vind je alle afleveringen die er tot nu toe zijn uitgezonden. Als je op de hoogte wilt blijven wanneer er weer nieuwe afleveringen zijn, abonneer je dan hier.

TerugAflevering 1-7Aflevering 8-14

Aflevering 14
Wake up, Weekers!

In aflevering 14 gaat Marie-Claire op zoek naar antwoorden op de vraag waarom schone groengas auto's meer wegenbelasting betalen dan vuile auto's. Hoe kan het dat zij met haar groene gezinsauto meer wegenbelasting betaalt dan een benzine slurpende en CO2 spugende Hummer? Marie-Claire gaat verhaal halen bij politici. Al snel blijkt: ook zij kunnen niet uitleggen waarom de schone brandstof groengas zwaarder belast wordt dan andere brandstoffen. Iedereen is voor een eerlijkere behandeling van groengas in de autobelastingen, behalve één partij, zo lijkt het...de VVD. Maar VVD'er Frans Weekers, de staatssecretaris van financiën die over de autobelastingen gaat, zwijgt in alle talen....

Aflevering 13
Overheid maakt rommeltje van autobelastingen

In aflevering 13 van Plankgas verbaast Marie-Claire zich over het feit dat veel groengas rijders meer wegenbelasting betalen dan benzinerijders, terwijl ze aantoonbaar veel schoner zijn. De overheid heeft de afgelopen jaren allerlei maatregelen genomen om rijden op groengas te stimuleren, maar als het gaat om de belasting lijkt ze juist het tegenovergestelde te doen. Zo betaalt iemand die zakelijk op groengas rijdt meer bijtelling dan een hybride auto (die net zo schoon is) en de overheid verhoogt opeens ook de wegenbelasting voor particulieren. En niet zo'n beetje ook. De brandstof groengas is verplaatst van de benzineschaal naar de LPG3-schaal. Gevolg: van de ene op de andere dag moet Marie-Claire 400 euro meer per jaar gaan betalen voor een brandstof die volgens onderzoeken vrijwel even schoon is als de elektrische auto. Hoe kan dat?

Aflevering 12
Mission impossible: op vakantie in een groengas-auto

In Nederland kun je op ongeveer 130 plekken groengas en aardgas tanken bij groengas tankstations. Dat is niet veel vergeleken bij de 4.000 benzinepompen, maar het is net genoeg. In Frankrijk is dat anders. Daar zijn bijna geen tankstations met groengas en aardgas. En laat Marie-Claire daar nou nét naartoe willen gaan met haar groengas auto voor een vakantie. Tegen welke problemen loopt ze aan?

Aflevering 11
Groengas auto's? Hier zijn ze!

Een vaak gehoord bezwaar van mensen om niet op groengas te gaan rijden is dat er zo weinig modellen zijn waarmee je de brandstof kan tanken. In aflevering 11 van Plankgas laat Marie-Claire zien dat dat wel meevalt en bespreekt ze een zestal modellen op groengas. Van een super zuinig stadswagentje tot een luxe Mercedes. Ze gaat er ook nog even bij op bezoek bij presentator Jan Douwe Kroeske die op zoek is naar een duurzamere auto. De zes modellen uit deze aflevering zijn trouwens maar een greep uit alle modellen. Tijdens het maken van deze aflevering waren de Audi G-tron, de nieuwe Volkswagen Golf en de Fiat 500L op groengas nog niet beschikbaar. Maar één ding is zeker: als je groengas wil rijden, heb je meer keuze dan je denkt.

Aflevering 10
Een Porsche op poep

Een veel gehoord bezwaar tegen rijden op groengas is dat er zo weinig modellen zijn waarmee je erop kunt rijden. Met de komst van de Audi G-tron is er weer een optie bijgekomen, maar het blijft inderdaad behelpen.

Gelukkig is er een alternatief. Wie gehecht is aan zijn eigen model, kan er ook voor kiezen zijn auto achteraf om te laten bouwen. Dat kan met vrijwel iedere auto. Zo rijdt er in Nederland een Tacoma op groengas en er is een Opel Ampèra die zijn benzinetank heeft laten vervangen door een groengas tank. Het bedrijf Greenes is gespecialiseerd in het ombouwen van benzine- en dieselauto's. In aflevering 10 van Plankgas gaat een oude Porsche 928 op de brug. Ondernemer Roel Swieringa besloot zijn klassieker te transformeren naar groengas-auto om te laten zien dat groengas meer sex-appeal heeft dan je dan je denkt. Marie-Claire volgt de ombouw van zijn auto. Het blijkt nog een hele klus. Gaat het Swieringa lukken zijn klassieke benzineslurper om te bouwen naar groengas monster?

Aflevering 9
Dit zijn de groengas pioniers!

Er zijn in Nederland ongeveer vierduizend mensen die op groengas rijden. Het zijn vaak pioniers die graag iets nieuws proberen, ook als ze daar soms wat meer moeite voor moeten doen. Sommigen doen het uit interesse voor techniek, anderen voor de vergroening van hun bedrijf of hun gemeente. En soms zijn het particulieren die een steentje willen bijdragen aan een schonere wereld. Marie-Claire hield een zoektocht en vond groengasrijders op onverwachte plekken....

Aflevering 8
Groene biogasproducent dupe van criminele handelaren

In aflevering 8 van Plankgas ziet Marie-Claire een reportage van KRO Reporter waarin de milieurecherche zegt dat vethandelaren proberen illegaal schadelijke afvalstoffen te lozen via biovergisters. Die vergisters produceren biogas dat onder andere wordt omgezet in groene stroom, maar voor een deel ook in groengas. Wordt het milieu vervuild om het biogas te maken waar wij op rijden? Marie-Claire vraagt de leider van het rechercheonderzoek hoe groot die kans is.

 

Aflevering 1-7