Afleveringen Plankgas

Hier vind je alle afleveringen die er tot nu toe zijn uitgezonden. Als je op de hoogte wilt blijven wanneer er weer nieuwe afleveringen zijn, abonneer je dan hier.

TerugAflevering 1-7Aflevering 8-14

Aflevering 7
Zo rij je schoner dan elektrisch

Wie op groengas rijdt, tankt eigenlijk aardgas vermengd met biogas gemaakt van afval. Aardgas is op zich al schoner dan benzine, maar biogas is pas écht schoon. In Zweden en Duitsland kan je al 100 % biogas tanken, maar in Nederland is het helaas niet mogelijk. In aflevering zeven van Plankgas krijgt Marie-Claire van den Berg het toch voor elkaar om voor één keer 100 % biogas te tanken. Er komt geen snufje aardgas aan te pas. Zo is rijden op biogas schoner dan in een elektrische auto, want die wordt vooralsnog vooral met kolenstroom opgeladen. Nu maar hopen dat er ook in Nederland 100 % biogas pompen komen.

Aflevering 6
De werkelijke CO2-uitstoot van een auto

In aflevering zes van Plankgas vraagt Marie-Claire zich af waarom we in Nederland niet 100 % biogas kunnen tanken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat een van de schoonste brandstoffen is. 100 % biogas is zelfs schoner dan een elektrische auto. Die wordt immers voornamelijk opgeladen met kolenstroom. Op zoek naar het antwoord op die vraag gaat ze naar het bedrijf Vertogas. In opdracht van de staat geeft Vertogas certificaten uit om de garantie te kunnen geven dat je groengas tankt. Zo houdt Vertogas toezicht op de productie van biogas en de verdeling ervan in Nederland. Maar zijn die certificaten wel betrouwbaar? We weten inmiddels dat de certificaten voor groene stroom al jaren worden misbruikt om grijze stroom van kolencentrales als duurzaam te verkopen. Gaat dat bij groengas-certificaten ook zo? Bekijk de aflevering.

Aflevering 5
Groener tanken met certificaten

In aflevering 5 van Plankgas laat Marie-Claire de uitstoot van haar eigen auto meten op de rollenbank. De onderzoeken zeggen allemaal dat groengas zo schoon is, maar dat wil ze wel eens echt zien. Meten is weten, toch? Tot haar schrik blijkt uit de test dat haar auto niet 70-80% minder CO2 uitstoot dan een benzine auto, maar slechts 25%. Is groengas dan toch niet zo schoon als de onderzoeken beweren? Ze gaat op zoek naar het antwoord en komt terecht bij hoogleraar duurzaamheid en energie aan de Universiteit Groningen Catrinus Jepma. Hij weet hoe het werkelijk zit, maar of dat antwoord Marie-Claire tevreden stelt? Kijk zelf!

Aflevering 4
Biogas goed voor 10 % van alle auto's. Veel of niet?

In aflevering 4 van Plankgas gaat Marie-Claire naar een van de grootste biogas producenten in Nederland: Attero. In de vorige aflevering had ze gezien hoe wetenschapper Hans Banning kokkerelt met bacteriën, maar nu wil ze weten waar en hoe de brandstof waar ze zelf op rijdt gemaakt wordt. Volgens berekeningen zou ongeveer 10 % van het wagenpark in Nederland op biogas van dit soort gasfabrieken kunnen rijden, 1 op de 10 auto's dus. Is het dan wel de moeite waard om zoveel energie in de productie te steken?

Aflevering 3
Knuffelen met kleine jongens

In aflevering 3 van Plankgas gaat Marie-Claire langs bij wetenschapper Hans Banning die onderzoek doet naar vergistingsprocessen. Want biogas maken blijkt minder makkelijk dan je zou denken. Het is niet een kwestie van even wat koeienpoep in een bak gooien en wachten tot het gaat rotten. Banning onderzoekt welke recepten het beste gas opleveren. Zo experimenteert hij met het vergisten van zeewier en bermgras. Marie-Claire neemt een kijkje bij hem in de keuken.

Aflevering 2
Rijden op rotte appels

In aflevering 2 probeert Marie-Claire zelf biogas te maken. Maar dat gaat niet helemaal zoals gepland.

Aflevering 1
"Ik wil niet zonder auto!"

Schoner rijden, dat willen we allemaal wel. Zo ook journalist Marie-Claire van den Berg. Ze ging op zoek naar een brandstof die het milieu zo min mogelijk belast en kwam uit bij groen gas. Volgens verschillende onderzoeken is rijden op groen gas samen met de elektrische auto de schoonste manier van rijden. En het is ook nog eens de helft goedkoper dan benzine! Maar waarom rijden er dan zo weinig mensen op dat groen gas? Kloppen die onderzoeken wel of zit er een addertje onder het gas, eh, gras? Waar komt dat groene gas eigenlijk vandaan? In de webdocu Plankgas! gaat Marie-Claire op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Over klimaatneutrale koeienscheten, de kracht van rottend afval, een Porsche die op poep rijdt en een overheid die er een potje van maakt.